Het pedagogisch model van de Vleugels

“Ik heb veel respect voor de manier waarop jullie, op een transparante en duidelijke manier, de praktische vertaling maken van mooie, algemene en theoretische principes waarop jullie zorg, ondersteuning en begeleiding baseren. Ik ben een aanhanger van jullie boek, een aanhanger van jullie visie. Dit boek is een aanrader voor iedereen die in de zorgsector werkt. ” 

Geert Van Hove - Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen UGent

Het pedagogisch model van de Vleugels .

In de Vleugels houden we van, vinden we er een diepere boeken identiteit en gebruiken ze als een schatkamer. Een paar jaar geleden was er “de Vleugels, thuis in warme zorg”, onze eersteling, een blauwdruk van onze ziel. 

Nu is er “Eigen-wijs in zorg, het pedagogische model van de Vleugels”. Een boek voor de buitenwereld en voor intern gebruik.

Eigen-wijs in zorg voor de algemene principes die gehanteerd worden bij de opvang van cliënten, zoals de kwaliteit van het leven, de sociaal-emotionele ontwikkeling en de emancipatie van de cliënt, maar ook de principes die gelden voor de omgeving en de medewerkers : drienamiek en multidisciplinair werken.

Vervolgens worden een aantal specifieke domeinen belicht waar zorgmedewerkers elke dag opnieuw mee aanvragen worden: hoe geef je deze cliënten een zinvolle dagbesteding? Hoe organiseer je nachtzorg? Hoe ga je om met ouder wordende cliënten? Wat met voeding, eet- en slikproblemen? Hoe benader je seksualiteit en relatievorming tussen cliënten? Wat doe je met probleemgedrag en hoe ver ga je in vrijheidsbeperkende maatregelen?

Dit boek geeft inzicht in het pedagogische project van de Vleugels en is een aanrader voor elke medewerker in de zorgsector met zware zorg wordt abonnementen. Lees het vooral als een werkboek om je eigen werkplek te regisseren, gebruik het als basis voor discussie,… zal je op die specifieke werkwijze botsen die de Vleugels zo “eigen-wijs” maakt.

Het zal je brengen naar je eigen “eigen-wijze zorg”.

Het boek is niet alleen een getuigenis van het professionalisme van onze organisatie. Het is ook een inzichtelijk document voor elke professional in deze sector die ook vleugels wenst te krijgen en wenst te worden. Het bewijst bovenal het respect dat de medewerkers van de Vleugels, en bij uitbreiding alle medewerkers in de zorgsector, verdienen voor de vele persoonlijke die zij dagdagelijks trotseren.


“Dit boek is een spiegel voor eenieder die professionele ondersteuning organiseert voor mensen met een ondersteuningsnood. Meer zelfs, van elke stroming, elke methodiek wordt een beknopte - en mi correcte - synthese gegeven, een waar naslagwerk dus. De Vleugels slaat zijn vleugels uit over het Vlaamse zorglandschap.

Jef Stroo - Hoofdondersteuning De Vierklaver / schrijver


Het boek is te koop via bol.com, via de website van Standaard boekhandel en de uitgeverij Stichting Kunstboek. Het boek kan ook afgehaald worden aan de receptie van de Vleugels tijdens de kantooruren. Tel: 051 / 50.12.12


Via onderstaande links kan je het boek online bestellen .

Auteur          Mia Verstraete

Fotograaf     de Vleugels

Formaat       24 x 17

Pagina's       272

Afwerking   Softcover

Taal               Nederlands

ISBN              9789058566324  • Deel deze pagina